Του Δημήτρη Κουνιά Είναι ένας από τους καλύτερους chef στην Ελλάδα, με εμπειρία στις κουζίνες των καλύτερων ξενοδοχείων της Αθήνας, με πολλά...
Του Δημήτρη Κουνιά
Είναι ένας από τους καλύτερους chef στην Ελλάδα, με εμπειρία στις κουζίνες των καλύτερων ξενοδοχείων της Αθήνας, με πολλά βραβεία και μετάλλια σε επαγγελματικούς μαγειρικούς διαγωνισμούς, μεταξύ των οποίων δύο χρυσά, ένα αργυρό και ένα χάλκινο, με πολλά πιάτα δημιουργικών συνταγών στο ενεργητικό του. Ωστόσο, το αγαπημένο του πιάτο είναι μια παραδοσιακή συνταγή από την πατρίδα του, το Λεωνίδιο Κυνουρίας: κρέας κοκκινιστό με τσακώνικες μελιτζάνες!
Ο λόγος για τον Ηλία Κόκκορη, ο οποίος το 2009 συγκαταλέχτηκε στους 100 καλύτερους chef της Ελλάδας. Αποφάσισε να ασχοληθεί με τη μαγειρική αμέσως μετά την ολοκλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων. Τότε ήταν που είχε συμμετάσχει στη γιορτή της Τσακώνικης Μελιτζάνας, στο Λεωνίδιο, φτιάχνοντας μια ιδιαίτερη συνταγή: πίτσα με μελιτζάνα! Η συνταγή του ενθουσίασε τους κριτές του διαγωνισμού (μέλη του Chef Club), οι οποίοι και του έδωσαν το χρυσό μετάλλιο, αλλά και την αφορμή να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μαγειρική.
Από τότε, ύστερα από μερικά χρόνια σπουδών, πέρασε από αρκετά εστιατόρια. Δούλεψε ως chef στο εστιατόριο Panino στη Βουλιαγμένη, Chef de Partie, στο gourmet εστιατόριο Καράβι του ξενοδοχείου Sofitel στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, ενώ εδώ και τρία χρόνια προσφέρει τις υπέροχες γεύσεις των πιάτων του στους πελάτες ενός από τα καλύτερα ξενοδοχεία της Αθήνας, του Semiramis στην Κηφισιά, όπου εργάζεται ως Executive Chef.
Οι πρώτες του μνήμες συνδέονται έντονα με την παιδική του ηλικία, όταν ο παππούς του και η μητέρα του περνούσαν αρκετές ώρες πάνω από ης κατσαρόλες που κόχλαζαν και τα τηγάνια που τσιτσίριζαν! Αυτός ο γεμάτος αρώματα κόσμος ήταν ο λόγος που τον «έσπρωξε» να ασχοληθεί με τη μαγειρική. Ο Ηλίας, βέβαια, μεγάλωσε σε μια περιοχή που φημίζεται όχι μόνο για το καλό φαγητό, αλλά και κυρίως για την υπέροχη, γλυκιά τσακώνικη μελιτζάνα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ο ίδιος θεωρεί ως το αγαπημένο του φαγητό το κοκκινιστό κρέας με μελιτζάνες, "ειδικά όταν έχει μαγειρευτεί στη γάστρα και σε ξυλόφουρνο, που το αποτέλεσμα είναι απλώς μαγικό".
Πάντως, από τις συνταγές που φτιάχνει ο ίδιος δυσκολεύεται να επιλέξει κάποια ως την καλύτερη. "Το να ξεχωρίσω ένα πιάτο είναι σαν ο γονιός να ξεχωρίζει κάποιο από τα παιδιά του. Αδύνατον". Εξάλλου, όπως λέει, "στόχος μου είναι να μην κάνω κάτι ίδιο με τα υπόλοιπα, πάντα υπάρχει κάτι καινούργιο, κάτι διαφορετικό". Ωστόσο, η αγαπημένη του κουζίνα είναι η μεσογειακή. "Μου αρέσει να μαγειρεύω ψάρια και θαλασσινά".
Για τον Ηλία η μαγειρική είναι τέχνη. Απολαμβάνει αυτήν τη διαδικασία ακόμα και όταν είναι να μαγειρέψει μόνο για τον εαυτό του. Εκείνος, όμως, που τον βοήθησε να δει αυτήν την πλευρά της μαγειρικής ήταν ο Γάλλος chef Ρεμί Μπιντρόv, ο οποίος τον μύησε στην gourmet κουζίνα.
Ο Αρκάς chef παίρνει θέση και για τους τηλεοπτικούς διαγωνισμούς Master Chef και Τορ Chef. "Η τηλεόραση είναι μια φούσκα, που ξαφνικά σε κάνει όνομα και κάποια στιγμή σκάει" λέει με νόημα. Ο ίδιος, ως μέλος της Chef Club Athens και πιστοποιημένος Αρχιμάγειρας Certified Executive Chef, θέλοντας να μεταδώσει στους νεότερους την εμπειρία του, διδάσκει στη σχολή Le Monde. Παράλληλα, αρθρογραφεί στο περιοδικό Golden Flower. Όσοι Έχουν γευθεί τα πιάτα του μένουν όχι μόνο ικανοποιημένοι, αλλά και ενθουσιασμένοι Δεν είναι τυχαίο ότι το εστιατόριο το οποίο εργάζεται ως chef έχει βραβευθεί ως το 5ο καλύτερο της Αθήνας σε διαγωνισμό του κορυφαίου εντύπου για τον τουρισμό Conde Nast Traveler, ενώ ο ίδιος έλαβε χρυσό μετάλλιο στο 50 Φεστιβάλ Γαστρονομίας το 2007 στην κατηγορία «Ψάρι».
*Το άρθρο ειναι αναδημοσίευση από το 2ο τεύχος του περιοδικού Pelopass



Δεν υπάρχουν σχόλια